Spotlight – Όλα στο φώς

Πρωταγωνιστούν: Rachel McAdams, Liev Schreiber, Mark Ruffalo, Michael Keaton, John Slattery
Σκηνοθεσία: Tom McCarthy
Είδος: Δραματική
Όσκαρ καλύτερης ταινίας 2016 

** Περιέχει εν μέρει spoil**

Το καλοκαίρι του 2001, ο Μάρτι Μπάρον αναλαμβάνει τη θέση του αρχισυντάκτη της εφημερίδας Boston Globe και αναθέτει στον Ρόμπι Ρόμπισον και την ομάδα του «Spotlight» να ερευνήσουν υποθέσεις σχετικά με την κακοποίηση ανηλίκων από ιερείς της τοπικής αρχιεπισκοπής. Μέσα σε έναν χρόνο η ομάδα του Spotlight θα έρθει αντιμέτωπη με ένα τεράστιο σκάνδαλο.

 “I know there’s things you cannot tell people. But I also know there’s a story here people will hear about it.”

Ο Tom McCarthy υπογράφει και σκηνοθετεί μία από τις σημαντικότερες ταινίες της χρονιάς. Βασισμένη στην αληθινή ιστορία της Boston Globe, αποκαλύπτεται ένα ειδεχθές έγκλημα που εν μέρη όλοι γνώριζαν αλλά κανείς δεν το είχε συνειδητοποιήσει.
Καθώς η έρευνα προχωρά , τόσο πιο πολύ υπενθυμίζεται στον θεατή η σημαντικότητα του θέματος. Σκοπός της ομάδας δεν είναι μόνο να ξεσκεπάσει τους κακοποιούς αλλά και να αποδείξει την ύπαρξη ενός μηχανισμού συγκάλυψης αυτών των γεγονότων από την καθολική εκκλησία. Η πλοκή αναπτύσσεται αφηγηματικά με αρκετό πληροφοριακό υλικό. Ίσως σε κάποια στιγμή να αισθανθεί κανείς ότι δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει, εξαιτίας της χρήσης πολλών δημοσιογραφικών όρων. Βέβαια είναι τόσο έντονη η επίκληση στο συναίσθημα, που νιώθεις κατά τη διάρκεια της ταινίας επαναλαμβανόμενες γροθιές στο στομάχι.

Το πιο τραγικό σημείο της είναι η αποσιώπηση του θέματος από τα ίδια τα θύματα. Τι θα έκανες εσύ στη θέση τους, όταν ο θύτης φαντάζει απέναντι σου πιο δυνατός και ανώτερος ; Δεν είναι όμως μόνο τα θύματα και οι οικογένειές τους που το κρατούν μυστικό αλλά όλη η κοινωνία. Η πλειοψηφία παραβλέπει τέτοια περιστατικά, τα θεώρει ασήμαντα ή απλά δε δίνει σημασία. Υπάρχει μία χαρακτηριστική σκηνή στη ταινία, η οποία συνοψίζει όλα τα παραπάνω. Όταν ένας από τους ρεπόρτερ της Spotlight στην προσπάθεια του να καταγράψει τα σπίτια των ιερέων-θητών, ανακαλύπτει ότι τόσο καιρό βρισκόταν ένας από αυτούς στην γειτονιά του.
Τελικά όταν όλα έρχονται στο φως, όλοι θέλουν να μάθουν και όλοι θέλουν να μιλήσουν.Η ταινία τελειώνει και νιώθεις λυτρωμένος από την αποκάλυψη του σκανδάλου, όμως μια ατελείωτη λίστα με κρούσματα παιδεραστίας στις υπόλοιπες Η.Π.Α ,σε περιμένει. Τι συμβαίνει όμως με τον υπόλοιπο κόσμο ;

Η ερμηνείες είναι εξαιρετικές και υπάρχει έντονη χημεία μεταξύ των πρωταγωνιστών. Φυσικά, δε μπορείς να ξεχωρίσεις κάποιον, διότι όλοι είναι πρωταγωνιστές αλλά πιο πολύ η ίδια η ιστορία. Σημαντική ήταν η βοήθεια από την ίδια την Boston Globe και τους πραγματικούς ρεπόρτερ της Spotlight.

 

 

Filmoholic

Catherina Xagorari (Filmoholic)

Θα χαρακτήριζα τον εαυτό μου ως cinefreak, και όχι σινεφίλ (Έτσι και αλλιώς η λέξη "σινεφίλ" μου ακούγεται λίγο σνομπ), Η μανία μου με τον κινηματογράφο και η πλήρη απασχόληση με αυτόν καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας μου. Κάθε μέρα ενημερώνομαι διαρκώς από διάφορα μέσα ενημέρωσης και "σπαταλάω" το χρόνο μου διαβάζοντας άρθρα για νέες ταινίες.
Μου αρέσει να γράφω κριτικές και να ανεβάζω τρέλα βίντεο και φωτογραφίες για ηθοποιούς. Κάθε εβδομάδα βλέπω περίπου πέντε έως δέκα ταινίες στο σπίτι μου ή στον κινηματογράφο.
Δε έχω σπουδάσει κάτι πάνω στη γραφή και στον κινηματογράφο. Είμαι ένα αυτοδίδακτο σινεφρικιό.

-Είμαι ενεργό μέλος και γραμματέας της Κινηματογραφικής ομάδας του Οικονομικού Πανεπιστήμιου Αθηνών.
-Σπουδάζω Μάρκετινγκ & Επικοινωνία στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
e-mail : catherinaxagon@gmail.com
https://about.me/Catherinaxagon