Black Swan (Μαύρος Κύκνος)

Αμερικανικό ψυχολογικό θρίλερ παραγωγής 2010 σε σκηνοθεσία Ντάρεν Αρονόφσκι και σε σενάριο των Μαρκ Χέιμαν, Αντρές Χέινζ και Τζον ΜακΛάφλιν. Πρωταγωνιστούν οι Νάταλι Πόρτμαν, Μίλα Κούνις και Βενσάν Κασέλ. blackswan11

H Nina (Natalie Portman) είναι αποφασισμένη να γίνει πρίμα μπαλαρίνα: είναι τελειομανής, ανταγωνιστική και θα προσπαθήσει εξουθενωτικά μέχρι να γίνει η καλύτερη. Στο ίδιο σκληραγωγημένο σώμα όμως, κρύβεται κι ένα καταπιεσμένο, εύθραυστο κορίτσι που δεν του επιτράπηκε ποτέ να μεγαλώσει φυσιολογικά από την καταπιεστική μητέρα της. Ο πρωταγωνιστικός ρόλος όμως, είναι διπλός και αποτελείται από δύο κύκνους εντελώς αντίθετοι . Το λευκό αθώο κύκνο και και το παθιασμένο μαύρο κύκνο. Η Νίνα είναι ευαίσθητη, αγνή κι εντελώς απροετοίμαστη να αντιμετωπίσει τον κόσμο πέρα από τη σκηνή, όπως και ο λευκός κύκνος. Για να επιλεχθεί όμως από τον ιδιόρρυθμο Thomas (Vincent Cassel), η Nina καλείται να αποδείξει ότι μέσα της κρύβει και έναν ‘μαύρο κύκνο’, ένα χαρακτήρα που ενσαρκώνει όλα όσα εκείνη δεν είναι. Κι ενώ η Nina προσπαθεί απεγνωσμένα να κατανοήσει τη φύση του Μαύρου Κύκνου και να διδάξει στον εαυτό της πώς να χορέψει το ‘σκοτεινό’ κομμάτι του που της μοιάζει αδύνατο να προσεγγίσει, για τη νέα στο θίασο μπαλαρίνα Lily (Mila Kunis), αυτό μοιάζει εύκολο. Χωρίς καμία προσπάθεια, καμία πειθαρχία, η Lily αφήνεται στο πάθος του χορού, και μοιάζει να βγάζει από μέσα της την ενέργεια που ζητά ο Thomas. Αργά και βασανιστικά, η περιέργεια της Nina θα μετατραπεί σε ζήλια, η ζήλια σε παράνοια και η παράνοια σε ανεξέλεγκτο τρόμο, βυθίζοντας την Nina όλο και πιο βαθιά σε ένα σκοτεινό, αρρωστημένο λαβύρινθο χωρίς διέξοδο.

Ο “Μαύρος Κύκνος” δεν είναι απλά ένα ψυχολογικό θρίλερ αλλά άριστα σκηνοθετημένο ,με την αριστουργηματική μουσική του Τσαικόφσκι και την Πόρτμαν στο καλύτερο ρόλο της καριέρας της.

Η ταινία με μια πρώτη “ μάτια ” μας έφερε στο νου το “Ρέκβιεμ για ένα όνειρο ” του ιδίου σκηνοθέτη Ντάρεν Αρονόφσκι ,όσον αφορά τα κοντινά πλάνα αλλά και την ανθρώπινη πτώση. Είτε αφορά τον εθισμό στις ουσίες ή όπως εδώ με την Νίνα σε πλήρη απόγνωση, φαίνεται ξεκάθαρα πόσο πολύ απασχολεί το ζήτημα αυτό τον σκηνοθέτη. Ταυτόχρονα αναδεικνύει την ένταση, τον φόβο και κρατά καθηλωμένο το κοινό. Ο Μαύρος Κύκνος είναι ο ορισμός ενός έξοχου ψυχολογικού θρίλερ. Σπουδαία η έμπνευση του Αρονόφσκι να γυρίσει τέτοιο φιλμ, εξαιρετικό και το γυναικείο καστ. Η Νάταλι Πόρτμαν απλά δεν παίζεται. Τα εμπόδια που τίθενται στο δρόμο της, ο ανταγωνισμός, και ο πόνος της ψυχής της χάρισαν αναμφισβήτητα τον όσκαρ Πρώτου γυναικείου ρόλου.

Filmoholic

Catherina Xagorari (Filmoholic)

Θα χαρακτήριζα τον εαυτό μου ως cinefreak, και όχι σινεφίλ (Έτσι και αλλιώς η λέξη "σινεφίλ" μου ακούγεται λίγο σνομπ), Η μανία μου με τον κινηματογράφο και η πλήρη απασχόληση με αυτόν καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας μου. Κάθε μέρα ενημερώνομαι διαρκώς από διάφορα μέσα ενημέρωσης και "σπαταλάω" το χρόνο μου διαβάζοντας άρθρα για νέες ταινίες.
Μου αρέσει να γράφω κριτικές και να ανεβάζω τρέλα βίντεο και φωτογραφίες για ηθοποιούς. Κάθε εβδομάδα βλέπω περίπου πέντε έως δέκα ταινίες στο σπίτι μου ή στον κινηματογράφο.
Δε έχω σπουδάσει κάτι πάνω στη γραφή και στον κινηματογράφο. Είμαι ένα αυτοδίδακτο σινεφρικιό.

-Είμαι ενεργό μέλος και γραμματέας της Κινηματογραφικής ομάδας του Οικονομικού Πανεπιστήμιου Αθηνών.
-Σπουδάζω Μάρκετινγκ & Επικοινωνία στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
e-mail : catherinaxagon@gmail.com
https://about.me/Catherinaxagon