Οδηγίες του site

its-complicated-50962f089bd04 (επιπλέον αντίγραφο)

 

Σύνοψη

Σε αυτή τη σελίδα θα βρείτε οδηγίες για το πως να δημιουργείτε περιεχόμενο σωστά δομημένο, πλούσιο σε πολυμέσα και διαδραστικά στοιχεία και με εμφανή και αντιπροσωπευτική παρουσία στις μηχανές αναζήτησης και τα social media.

Τα περισσότερα από όσα γράφονται εδώ ισχύουν για κάθε site σε WordPress ενώ μερικά προϋποθέτουν την εγκατάσταση συγκεκριμένων plugins και άλλα είναι μοναδικά για το συγκεκριμένο site (cinema.aueb.gr).

Για οποιοδήποτε θέμα, μπορείτε να επικοινωνείτε με τους τεχνικούς· στο τέλος της σελίδας παρατίθεται μια φόρμα επικοινωνίας για τεχνικά θέματα.

 

 

Το site αποτελείται από περιεχόμενο 5 ειδών:

 1. Άρθρα
  Δημοσιεύονται από τα μέλη της ομάδας (όποτε χρειάζεται ή όταν κάποιος θέλει να γράψει για ένα θέμα) και αφορούν θέματα σχετικά με το cinema και με την ομάδα.
   
 2. Εκδηλώσεις
  Ειδική κατηγορία άρθρου που αφορά μια εκδήλωση της ομάδας. Πχ προβολή, σεμινάριο, παρουσίαση…
   
 3. Μόνιμες σελίδες
  Σελίδες που έχουν διαχρονικό ή ενδεχομένως διαδραστικό περιεχόμενο και (συνήθως) είναι προσβάσιμες μέσα από ένα λινκ στο κύριο μενου.
   
 4. Αρχική σελίδα και σελίδες αρχείου
  Σελίδες που περιέχουν λίστες με άρθρα. Πχ τα πιο πρόσφατα άρθρα, άρθρα μιας συγκεκριμένης κατηγορίας, όλα τα άρθρα ενός συγκεκριμένου συντάκτη…
   
 5. Πολυμέσα και διαδραστικά στοιχεία
  Στοιχεία που περιέχονται σε άρθρα και σελίδες αποτελούν κάτι ποιο σύνθετο από απλό κείμενο.

 

 

Admin PaneladminPanelArrow

Για την δημιουργία και την επεξεργασία άρθρων και περιεχομένου θα χρησιμοποιήσουμε το Admin Panel.

Το Admin Panel είναι προσβάσιμο από αυτό το λινκ: cinema.aueb.gr/wp-admin ή από το λινκ που εμφανίζεται στην οθόνη σας πάνω αριστερά όταν έχετε κάνει login.

 

 

Σύνταξη άρθρων

newArtroArrowΓια τη δημιουργία ενός νέου άρθρου, από το Admin Panel, επιλέγουμε:

Άρθρα > Νέο Άρθρο

 

 • Αρχικά, γράφουμε τον τίτλο του άρθρου στο πεδίο που λέει «Δώστε τον τίτλο εδώ” και το περιεχόμενο του άρθρου στο μεγάλο άδειο άσπρο κουτί που βρίσκεται στο κέντρο της σελίδας. (Καλά, προφανώς, θα μου πείτε)
 • ψατεγορυΑρροςΕπιλέγουμε πάντα τη σωστή κατηγορία για το άρθρο, ανάλογα με το περιεχόμενό του.
   
  Όπως βλέπουμε, οι κατηγορίες είναι ιεραρχημένες, δηλαδή, μια κατηγορία μπορεί να είναι υποκατηγορία μιας άλλης (πχ Ταινίες > Κριτικές ταινιών). Αν το άρθρο μας ανήκει σε υποκατηγορία, επιλέγουμε μόνο αυτήν· δε χρειάζεται να επιλέξουμε και τη γονική κατηγορία.
   
  Αν θεωρείτε ότι το άρθρο σας δεν ταιριάζει σε καμμία από τις υπάρχουσες κατηγορίες, είτε το αφήνετε χωρίς κατηγορία είτε επικοινωνείτε με τους διαχειριστές ώστε να προστεθεί μία επιπλέον κατηγορία.

 

 

 • Συμπληρώνουμε τις ρυθμίσεις για τις μηχανές αναζήτησης παρέχοντας έναν σύντομο και συνοπτικό τίτλο και μια πιο κατατοπιστική, αλλά σχετικά σύντομη, περιγραφή.
    σεοαρρος
 • σεογουγλΤα δεδομένα αυτά θα χρησιμοποιηθούν από τις μηχανές αναζήτησης για την εμφάνιση των αποτελεσμάτων και την κατάταξη της σελίδας σε σχετικά ερωτήματα.
   
  Αν δεν παρέχεται τίτλος, υπονοείται ο τίτλος του άρθρου ακολουθούμενος από μια κάθετο και τον τίτλο του site (Το άρθρο μου | Κινηματογραφική Ομάδα ΟΠΑ).

 

 • ρεβιουΑν το άρθρο μας αποτελεί κριτική για μια ταινία ή για κάτι άλλο, τότε επιλέγουμε «Review” ως Search Result Type. Στο πεδίο Image of Reviewed Item συμπληρώνουμε τη url μιας εικόνας που αντιπροσωπεύει την ταινία ή το αντικείμενο αυτό. Ενώ, αν το άρθρο είναι αφιερωμένο σε κάποιο μέρος, επιλέγουμε «Place” ως Search Result Type και συμπληρώνουμε τα αντίστοιχα πεδία.

 

 

 • Όπως συμπληρώσαμε τα στοιχεία για τις μηχανές αναζήτησης, συμπληρώσουμε τα στοιχεία και για τα social media (google+, twitter και όλα αυτά).
  μεδια_αρρος Σημείωση 1: Μπορεί να είναι τα ίδια με αυτά των μηχανών αναζήτησης, που βρίσκονται στο διπλανό ταμπ. Εκτός αν προτιμάτε να γράψετε κάτι άλλο…
  Σημείωση 2: Το Facebook πολλές φορές απλά αγνοεί αυτά τα στοιχεία και εμφανίζει ότι θέλει εκείνο. Μην αγχώνεστεε, έχει συμβεί σε όλους 🙂 Απλά προσπαθήστε να συμπληρώσετε αυτά τα στοιχεία πριν τη πρώτη δημοσίευση του άρθρου σας στο fb.
  Σημείωση 3: Καλό θα ήταν να επιλέξουμε και ένα κατάλληλο Open Graph Type (πχ Movie αν πρόκειται για ταινία) αλλά δε χάθηκε και ο κόσμος άμα δεν το κάνουμε.

 

 • ετικέταεικοναΚαλό είναι να βάζουμε και μια επιλεγμένη εικόνα στο άρθρο μας ενώ, αν θέλουμε, μπορούμε να βάλουμε και μερικά tags για να φαίνεται πιο κουλ.
   
  Για κάθε tag φτιάχνεται μια σελίδα με όλα τα άρθρα του tag αυτού.

 

 

 

 

 • αποσπΛαιβαποσμΑρροςΤέλος, αν επιθυμείτε να επεξεργαστείτε τη σύνοψη του άρθρου, που εμφανίζεται στην αρχική σελίδα και στις σελίδες αρχείου του site, αρκεί να συμπληρώσετε το πεδίο Απόσπασμα.
   
  Διαφορετικά, θα επιλεγούν αυτόματα οι πρώτες λέξεις του άρθρου.

 

Plugins: SEO Ultimate για τις ρυθμίσεις των μηχανών αναζήτησης και των social media.

 

 

Κριτικές/Movie rating

Το site παρέχει τη δυνατότητα στο κοινό να βαθμολογεί ελεύθερα τις ταινίες που παρουσιάζονται στο site δίνοντάς τους από ένα έως πέντε αστέρια.

Η βαθμολόγηση αυτή αφορά αποκλειστικά ταινίες και είναι ορατή μόνο σε:

 1. Άρθρα με κατηγορία «Κριτικές Ταινιών«
 2. Εκδηλώσεις με κατηγορία «Προβολές Ταινιών«

Plugins: Polldaddy Polls & Ratings και custom κώδικας για να εμφανίζεται το rating μόνο συγκεκριμένες κατηγορίες.

 

 

ειδικαπεδιαΕιδικά πεδία

Εάν θέλουμε σε ένα άρθρο να παραθέσουμε πληροφορίες που να φαίνονται μέσα σε κουτάκια, όπως στην εικόνα, χρησιμοποιούμε τα ειδικά πεδία.ειδικαπεδια+

Τα ειδικά πεδία μπορούν να περιέχουν οποιαδήποτε πληροφορία και να προστεθούν σε οποιοδήποτε άρθρο.

Plugins: Custom κώδικας

 

 

Πολυμέσα – Φόρμες – Ψηφίσματα (polls)

Εικόνες

εικονα+αρροςΓια προσθέσουμε εικόνα επιλέγουμε «Προσθήκη πολυμέσων”. Θα εμφανιστεί ένα παράθυρο από το οποίο μπορούμε:

 1. Να ανεβάσουμε εικόνα
 2. Να επιλέξουμε εικόνα από τις ήδη ανεβασμένες
 3. Να προσθέσουμε εικόνα από εξωτερική πηγή, πχ από άλλο site ή από Google Drive/Dropox, εισάγοντας τη URL της

Το WordPress παρέχει ορισμένες βασικές δυνατότητες όπως για παράδειγμα προσθήκη λεζάντας και στοίχιση δεξιά-αριστερά-κέντρο.

Σημαντικό! Αποφύγετε το ανέβασμα μεγάλων εικόνων! Προσπαθήστε οι εικόνες σας να είναι μέχρι 200-300KB.

 

Slideshow (Carousel)

 

 1. slide+arrowΓια να δημιουργήσουμε ένα νέο slideshow επιλέγουμε:
   

   

  Slideshows > Νέο άρθρο

   

 2. slide1+arrowΠροσθέτουμε τις εικόνες/διαφάνειες που θέλουμε στο slideshow
 3. (Προαιρετικά) Συμπληρώνουμε τα στοιχεία των εικόνων/διαφανειών όπως τίτλος, περιγραφή, URL συνδέσμου και την επιλογή για το αν ο σύνδεσμος (αν υπάρχει) θα ανοίγει σε νέα καρτέλα/παράθυρο
 4. addslidearrowΠροσθέτουμε το slideshow στο άρθρο από τη σελίδα επεξεργασίας του άρθρου
 5. Προσαρμόζουμε τις ρυθμίσεις του slideshow μέχρι να επιτύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα
   
    slideconf

Plugins: Slideshow

 

Αρχεία

Ο τρόπος προσθήκης συνημμένων αρχείων, που ο χρήστης θα κάνει κλικ στο σύνδεσμο για να τα κατεβάσει, είναι ίδιος με τον τρόπο προσθήκης εικόνων.

 

Βίντεο από το Youtube

Για να προσθέσουμε ένα βίντεο από το Youtube απλά γράφουμε το σύνδεσμό του σε μια κενή γραμμή.
Εάν  αυτό δε λειτουργήσει δοκιμάζουμε να τοποθετήσουμε το σύνδεσμο μεταξύ δύο embed (χωρίς το κενό πριν τη τελευταία αγκύλη):

https://www.youtube.com/watch?v=00ZHah-c0hQ[/embed ]

 

 

Φόρμες (Ερωτηματολόγια)
Πείτε μας τη γνώμη σας για αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα.

Το ζήτημα είναι σημαντικό λόγω της μεγάλης σημασίας που έχει για τις ζωές μας.

Help Text

 

Εάν χρειάζεται να δημιουργήσετε μια φόρμα, όπως η άνω, για να συλλέξετε δεδομένα όπως υποβολές αιτήσεων και απαντήσεις ερωτηματολογίων, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τους διαχειριστές (Φόρμα επικοινωνίας για τεχνικά θέματα).

Αποφύγετε τη χρήση φορμών google ή άλλων εξωτερικών παρόχων καθώς:

 1. Ο χρήστης αναγκάζεται να φορτώσει μία άλλη σελίδα, να συμπληρώσει να δεδομένα στη φόρμα και μετά να επιστρέψει πάλι στο site για να συνεχίσει την ανάγνωση· κάτι που δε βολεύει όταν θα μπορούσε απλά να συμπληρώσει τη φόρμα επιτόπου.
   
 2. Ο χρήστης μπορεί να φύγει από το site για να συμπληρώσει τη φόρμα και μετά να μην ξαναγυρίσει ποτέ.
   
 3. Οι διευθύνσεις URL των φορμών google αποτελούνται από μια ακατανόητη ακολουθία τυχαίων γραμμάτων, κάτι που ενδεχομένως ξενίζει το χρήστη και δεν εμπνέει εμπιστοσύνη καθώς ο χρήστης δε μπορεί να προβλέψει σε τί σελίδα θα βρεθεί πριν κάνει κλικ στο σύνδεσμο της.
   
 4. Το design των φορμών google είναι εντελώς διαφορετικό από το design του site με αποτέλεσμα να δημιουργείται στον χρήστη η αίσθηση ότι έχει βρεθεί κάπου αλλού ενώ εκείνος περίμενε ότι θα κάνει κάτι σχετικό με το site στο οποίο βρίσκεται.
   
 5. Δε φαίνεται ιδιαίτερα επαγγελματικό το να χρησιμοποιείς φόρμες google ενώ έχεις ολόκληρο site δικό σου.

Plugins: Ninja Forms

 

Ψηφίσματα (polls)

 

Για να προσθέσουμε ένα δημόσιο ψήφισμά σε ένα άρθρο:

 1. addpollarrowΕπιλέγουμε
  Add Poll > Add New
 2. Γράφουμε το ερώτημά μας στο κουτί που αρχικά γράφει «New Poll”.
   
 3. Συμπληρώνουμε τις πιθανές απαντήσεις.
   
 4. (Προαιρετικά) Ρυθμίζουμε αν θα επιτρέπεται να ψηφιστούν παραπάνω από μία επιλογές (και αν ναι, πόσες), αν θα επιτρέπεται στους χρήστες να γράψουν δικές τους απαντήσεις και αν η σειρά των των απαντήσεων θα διαμορφώνεται κάθε φορά στη τύχη.
   
 5. (Προαιρετικά) Ρυθμίζουμε αν θα εμφανίζονται τα αποτελέσματα στους χρήστες. Μία προτροπή είναι να εμφανίζονται μόνο τα ποσοστά και όχι ο αριθμός των ψήφων κάθε επιλογής ώστε να μην δίνεται μεγάλο κίνητρο σε κάποιον να διπλοψηφίσει αν πχ η προτίμησή του είναι λίγες ψήφους πίσω από την πρώτη.
   
 6. (Πολύ προαιρετικά) Ρυθμίζουμε τον τρόπο με τον οποίο μπλοκάρονται τα διπλοψηφίσματα (σημείωση: κανένας τρόπος από τους διαθέσιμους δε λειτουργεί απόλυτα).
   
 7. (Προαιρετικά) Επιλέγουμε ένα ωραίο και ταιριαστό στυλ εμφάνισης του poll. Επίσης, επιλέγουμε το μέγεθος εμφάνισης του poll.
   
 8. Πατάμε «Save Poll” και στη συνέχεια «Embed in post”.
   
 9. Το poll έχει τώρα προστεθεί στη αρχή του άρθρου με έναν κωδικό της μορφής [ polldaddy poll=9294694]. Παίρνουμε αυτόν τον κωδικό και τον τοποθετούμε στο σημείο του άρθρου που επιθυμούμε να τοποθετηθεί το poll.

Plugins: Polldaddy Polls & Ratings

 

Live Blogging

Live blogging είναι όταν ένα άρθρο ανανεώνεται διαρκώς κατά τη διάρκεια ενός γεγονότος ενημερώνοντας το κοινό για το τί συμβαίνει κάθε στιγμή.

Ένας τρόπος να κάνουμε live blogging είναι να ανανεώνουμε το άρθρο σε κάθε συμβάν αλλά οι χρήστες θα πρέπει να κάνουν update για να δουν τις αλλαγές ενώ η διάταξη του απλού άρθρου ίσως να μην καταδεικνύει ότι γίνεται live ενημέρωση.

Ένας δεύτερος τρόπος είναι να ενεργοποιήσουμε τις δυνατότητες live blogging για το άρθρο.liveblogarrow

Με την ενεργοποίση του live blogging, οι editors θα βλέπουν στο άρθρο ένα πλαίσιο στο οποίο θα μπορούν να ποστάρουν τις τελευταίες ενημερώσεις.

 

liveblogg-test-arrow

Το πλαίσιο αυτό δε θα είναι ορατό στους επισκέπτες.

Η προσθήκη εικόνων γίνεται με drog ‘n’ drop στο πλαίσιο.

Οι επισκέπτες θα βλέπουν τις ενημερώσεις χωρίς να χρειάζεται να ανανεώσουν τη σελίδα.

Σημ: Για εξοικονόμηση πόρων του συστήματος, λόγω της live ανανέωσης, καλό είναι το live blogging να απενεργοποιείται μετά το πέρας του γεγονότος. Το περιεχόμενο που έχει ήδη δημοσιευτεί θα παραμείνει, ενώ η δυνατότητα μπορεί να επανενεργοποιηθεί οποιαδήποτε στιγμή.

Plugins: Liveblog

 

 

Εκδηλώσεις

Για να δημιουργήσουμε μια εκδήλωση, από το μενού του Admin Panel, επιλέγουμε:

Εκδηλώσεις > Προσθήκη Νέου

Ο τρόπος που συντάσσονται οι εκδηλώσεις είναι ίδιος με τον τρόπο που συντάσσονται τα άρθρα με την προσθήκη τριών επιπλέον βημάτων:

 1. Επιλέγουμε χρόνο και ημέρα έναρξης και λήξης της εκδήλωσης.
 2. Επιλέγουμε τόπο διεξαγωγής.  Αν ο τόπος διεξαγωγής δεν υπάρχει στη λίστα, τον εισάγουμε.
 3. Επιλέγουμε διοργανωτή, που συνήθως είναι η «Κινηματογραφική Ομάδα ΟΠΑ”.

Υπενθύμιση: Όπως και με τα άρθρα, δε ξεχνάμε να επιλέξουμε σωστή κατηγορία εκδήλωσης.

Ένα παράδειγμα εκδήλωσης βρίσκεται εδώ.

Plugins: The Events Calendar

 

Σελίδες

Οι μόνιμες σελίδες (ή απλά σελίδες) μπορούν να περιέχουν οτιδήποτε περιέχεται σε ένα άρθρο.

Διαφοροποιούνται από τα άρθρα, όμως, στα εξής:

 1. Ο σύνδεσμός τους (URL) δεν ακολουθεί την μορφή των URL των άρθρων. Στην περίπτωσή μας δεν χρειάζεται να αρχίζει με το όνομα μιας κατηγορίας. Πχ υπάρχουν σελίδες /projects και /the-team.
   
 2. Μια σελίδα δεν εμφανίζεται στις σελίδες αρχείου που εμφανίζονται τα τελευταία άρθρα. Πχ μια νέα σελίδα δε θα εμφανιστεί στην αρχική όπου και εμφανίζονται τα τελευταία άρθρα.
   
   
 3. Μια σελίδα δεν έχει κατηγορία και tags.
   
   
 4. Μια σελίδα μπορεί να έχει μία άλλη σελίδα ως γονική σελίδα.
   
   
 5. Οι σελίδες δεν ακολουθούν τη διάταξη και τη μορφή των άρθρων. Μια σελίδα μπορεί να έχει οποιαδήποτε μορφή, ακόμα και εντελώς διαφορετική από το υπόλοιπο site και να περιέχει κάθε είδους περιεχόμενο, μέχρι και εφαρμογές και παιχνίδια.

Εάν έχετε μια ιδέα που δεν μπορεί να υποστηριχθεί από τη δομή και τις δυνατότητες των άρθρων, επικοινωνήστε με τους διαχειριστές για να φτιαχτεί μια ειδική σελίδα.

 

Εξειδικευμένη διάταξη (style) – Scripts

Το WordPress παρέχει αρκετές δυνατότητες ως προς τη διάταξη και το περιεχόμενο. Υπάρχουν, ωστόσο, περιπτώσεις όπου:

 • Η επιθυμητή διάταξη δεν υποστηρίζεται. Όπως για παράδειγμα το μενού περιεχομένων αυτής της σελίδας.
 • Η επιθυμητή διάταξη υποστηρίζεται αλλά όχι σωστά. Για παράδειγμα υπάρχει δυσκολία στο να εισαχθούν κενές γραμμές μετάξι στοιχείων λιστών.
 • Χρειαζόμαστε περιεχόμενο που είναι διαδραστικό. Πχ ένα παιγνίδι.

Σε τέτοιες περιπτώσεις:

 1. Ψάχνουμε για ένα plugin που υποστηρίζει το επιθυμητό.
 2. Γράφουμε κώδικα (ναι, κώδικα) που υποστηρίζει το επιθυμητό.
 3. Επικοινωνούμε με κάποιο τεχνικό υπεύθυνο, είτε άμεσα είτε μέσα από τη φόρμα επικοινωνίας για τεχνικά θέματα.

 

Ανακατεύθυνση

Αν μια URL στο site αλλάξει και η παλιά URL πάψει να  λειτουργεί, για παράδειγμα αν αλλάξει το σύντομο όνομα μιας κατηγορίας ή ο μόνιμος σύνδεσμος ενός άρθρου ή μιας σελίδας, είναι ισχυρά συνιστώμενο να προστεθεί ένας κανόνας ανακατεύθυνσης που θα οδηγεί όσους επισκέπτονται την παλιά URL, στην καινούρια URL.

Για να το επιτύχουμε αυτό, από το μενού του Admin Panel, επιλέγουμε Quick Redirects και από εκεί προσθέτουμε τον κανόνα που οδηγεί από την παλιά URL (Request URL) στην καινούρια (Destination URL).

Plugins: Quick Page/Post Redirect Plugin

 

Φόρμα επικοινωνίας για τεχνικά θέματα

Εάν αντιμετωπίσετε οποιαδήποτε δυσκολία ή χρειάζεστε κάτι εξειδικευμένο, συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα.