Φόρτωση Εκδηλώσεις

« All Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Το Μεροκάματο του Τρόμου (1953) – Προβολή Ταινίας

22nd Απρίλιος 2016 στις 19:20 με 21:45

Wages of Fear

Την Παρασκευή 22/4, στην αίθουσα Α32 (Τρίτος Όροφος, Αντωνιάδου) στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ώρα 19:20 θα προβληθεί η ταινία «Το μεροκάματο του τρόμου” (Le Salaire de la Peur) του Henri-Georges Clouzot (1953).

Μαζί με την ταινία «Diabolique”, «Το Μεροκάματο του Τρόμου” αξίωσε τον Henri-Georges Clouzot με την φήμη του «Γάλλου Hitchcock”. Μπορεί να πεί κανείς οτι η ικανότητα του Clouzot να δημιουργεί και να διατηρεί σασπένς ηταν μεγαλύτερη απο αυτή του Hitchcock. Όταν πρωτοκυκλοφόρησε το φιλμ, έτρεχε για 155 λεπτά γεμάτα ένταση.

Βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Georges Arnaud, η ταινία εξελίσσεται στην Κεντρική Αμερική. Η «Νότια Εταιρία Πετρελαίου” που έχει την ουσιαστική εξουσία και επιρροή στο φτωχό χωριό Las Piedras, ανοίγει 4 θέσεις εργασίας ζητώντας οδηγούς μεγάλων αποστάσεων. Οι μισθοί των 2.000 δολαρίων ανά οδηγό που δίνει η εταιρία είναι, κυριολεκτικά, μισθοί θανάτου, καθώς οι οδηγοί ειναι υποχρεωμένοι να μεταφέρουν μια μεγάλη ποσότητα νιτρογλυκερίνης οδηγώντας στο πιο δόλιο έδαφος της χώρας. Μέσω επεξηγηματικού διαλόγου, τεταμένων αντιδράσεων, και flashbacks γνωρίζουμε από κοντά τους τέσσερις οδηγούς που επιλέγονται για αυτήν την θανατηφόρα αποστολή: Τον Κορσικανό Yves Montand, τον Ιταλό Folco Lulli, τον Γερμανό Peter Van Eyck και τον Γάλλο Charles Vanel. Στο πρώτο μισό της ταινίας γνωρίζουμε τους χαρακτήρες και τα κίνητρα τους, ενω στο δεύτερο εκτιθόμαστε στο ταξίδι τους – μια ασταμάτητη επίθεση εντάσεων στις αισθήσεις του κοινού και στην εχεφροσύνη των χαρακτήρων.

Η ταινία βγήκε νικήτρια στο Grand Prix του Φεστιβάλ Καννών του 1953 και έγινε remake απο τον William Friendkin με τον τίτλο «Sorcerer” (1977).

Πηγή: rottentomatoes.com/m/wages_of_fear/
Μετάφραση: Filip Djuricic

Πριν από την έναρξη της ταινίας, θα παρουσιαστούν τα σχετικά στοιχεία για τον σκηνοθέτη, την ταινία και το είδος που αυτή ανήκει. Στο τέλος, θα ακολουθήσει συζήτηση.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

 

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία:
22nd Απρίλιος 2016
Ώρα:
19:20 με 21:45
Κατηγορία Εκδήλωση:
Ετικέτες Εκδήλωση

Διοργανωτής

Κινηματογραφική Ομάδα Ο.Π.Α
Email:
cineopa@gmail.com

Χώρος Διεξαγωγής

Αίθουσα Α32
Πατησίων 76
Αθήνα, Αττική 10434 Ελλάδα
+ Χάρτης Google