Φόρτωση Εκδηλώσεις

« All Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Προβολή της ταινίας «Ο Κανένας» (Mr.Nobody) του Jaco Van Dormael (2009)

13th Μάιος 2016 στις 19:20 με 21:20

Την Παρασκευή 13/5, στην αίθουσα Α32 (Τρίτος Όροφος, Αντωνιάδου) στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ώρα 19:20 θα προβληθεί η ταινία «Ο Κανένας» (Mr.Nobody) του Jaco Van Dormael (2009)

>ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ<< 

γράφει η Ραφαέλα Μινά

Η εκδήλωση στο Facebook: https://www.facebook.com/events/1771392526423529/

Mr. Nobody , μια ταινία του Jaco Van Dormael (2009) Mr. Nobody , μια ταινία του Jaco Van Dormael (2009)

Ο Nemo Nobody είναι ο τελευταίος θνητός άνθρωπός στο πλανήτη το έτος 2092, αφού έχει νικηθεί η γήρανση των κυττάρων και ο προσεχής θάνατός του 117χρονου έχει γίνει το γεγονός της χρονιάς.

Στο πρόσωπό του όλοι βρίσκουν τον τελευταίο κρίκο που τους ενώνει με το «πρώτο” ξεκίνημα της ανθρωπότητας, με ένα παρελθόν θνητότητας και φθοράς. Έχοντας γίνει λοιπόν βασικό σημείο ενδιαφέροντος, όλοι επιθυμούν να γνωρίσουν περισσότερα για τη ζωή αυτού του ανθρώπου-συμβόλου, επιθυμούν να γνωρίσουν σημεία και μικρές επιφάνειες μιας ζωής, που από στιγμή σε στιγμή θα πάψει να υπάρχει. Γεγονός που θα σηματοδοτήσει επίσημα το πέρασμα της ανθρωπότητας στην επόμενη φάση: εκείνη της αθανασίας, της πιθανής ευτυχίας σε μία Εδέμ πάνω στην ίδια τη Γη ή και σε άλλους πλανήτες.

Ο Nemo Nobody δεν γνωρίζει την ταυτότητά του. Φαινομενικά παρουσιάζει απώλεια μνήμης, διαρκή σύγχυση για το ποιος είναι και τί έχει βιώσει. Οι γιατροί που τον παρακολουθούν αδυνατούν να βγάλουν κάποια άκρη. Ώσπου, στη συνέχεια της ταινίας, μας γίνεται εν μέρει αντιληπτή η προσωπική του πραγματικότητα: ο Nemo είναι μοναδικός, έχει τη δυνατότητα να θυμάται, όχι μόνο τη ζωή που έζησε ο ίδιος, αλλά και όλα τα πιθανά μονοπάτια που θα μπορούσε αυτή να πάρει, εάν σε κρίσιμες στιγμές της έκανε μία διαφορετική επιλογή, εάν διάλεγε έναν άλλον δρόμο. Μονοπάτια που του είχαν παρουσιαστεί πρώιμα όσο ήταν ψυχή, πριν τη γέννησή του στη Γη.

Το φαινόμενο της πεταλούδας επικυριαρχεί στην σεναριακή ιδέα του σκηνοθέτη και αποδίδεται πιστά, και μέσω του είδους της Φαντασίας. Στον δραματικό χρόνο βλέπουμε πράγματι τον ήρωά μας να αφηγείται σε σύγχυση τα πολλαπλά περιεχόμενα του βίου του, κάτι που δίνεται εξαίσια σκηνοθετικά από τον Dormael, με πολλές αναδρομές χωρίς χρονική ακολουθία και αφηγηματικές εικόνες μπρος-πίσω από το μυαλό του ήρωα. Τεχνική που σε μπερδεύει-στην αρχή, με στόχο να σε βάλει να δεχτείς την πρόκληση και να βρίσκεσαι εν συνεχή εγρήγορση, να παρατηρείς τις λεπτομέρειες, να κατανοείς και να αισθάνεσαι.

Ψυχογραφικοί και ιδιαίτεροι οι χαρακτήρες της ιστορίας στην πλειονότητά τους, εξαιρετικές ερμηνείες από Jared Leto, Diane Kruger, Sarah Polley, Toby Regbo. Όλα τα δυνατά κομμάτια της σκηνοθεσίας, του σεναρίου και των ερμηνειών έρχονται και δένουν σε ένα πολύ όμορφο σύνολο, μαζί με την εξαίρετη κινηματογραφία και την ωραία μουσική.

Κοντινά πλάνα, όμορφη εικόνα και φωτισμοί, μερικές ελαφρώς σουρεαλιστικές εικόνες έρχονται και συμπληρώνουν. Ενδεικτικά μουσικά κομμάτια που ακούγονται, το Mr. Sandman των The Chordettes, Sweet Dreams των Eurythmics, το λατρεμένο Where is my Mind των Pixies, ενώ οι μουσικές συνθέσεις του Pierre Van Dormael υπογραμμίζουν το όλο νόημα αυτού του φιλμ και τελειοποιούν το παζλ, το παζλ του Mr. Nobody.

————————–————————–————————–——
Πριν από την έναρξη κάθε ταινίας, παρουσιάζονται τα σχετικά στοιχεία για τον σκηνοθέτη, την ταινία και το είδος που αυτή ανήκει. Μετά το τέλος κάθε ταινίας, θα ακολουθεί συζήτηση.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook για περισσότερα νέα Aueb FilmClub (Κινηματογραφική Ομάδα ΟΠΑ)

ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΕΚΕΙ!!

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία:
13th Μάιος 2016
Ώρα:
19:20 με 21:20
Κατηγορία Εκδήλωση:
Ετικέτες Εκδήλωση

Διοργανωτής

Κινηματογραφική Ο.Π.Α

Χώρος Διεξαγωγής

Αίθουσα Α32
Πατησίων 76
Αθήνα, Αττική 10434 Ελλάδα
+ Χάρτης Google